A nemez tisztítása

2020.12.04

Sokan gondolják, hogy a nemez tisztítása nehéz feladat, de ez szerencsére nem teljesen igaz. 

Tény, hogy a kefével, porszívóval óvatosan kell bánni, mivel a nemezminta a felső pár milliméteres rétegben van, ezért azt óvni kell a kopástól. A hátoldalt lehet finoman porszívózni, súrolni, ha szükséges, pl. a nyeregalátétek esetében.

A leghatékonyabb a mosás. Sokan ettől féltik a legjobban, pedig a nemez nagyon jól viseli a mosást, hiszen forró vízben gyúrva készül. Az "utókezelésre" viszont érdemes nagyobb gondot fordítani, hogy nemeztárgyaink megőrizzék eredeti szépségüket.

Egyszerűbb, jól meggyúrt darabokat a mosógépbe is be lehet dobni akár, de azért az a biztos, ha kézzel mossuk nemezeinket, szappannal vagy samponnal, így mehetnek forró (amit a kezünk még bír) vízbe is nyugodtan. A jól meggyúrt nemez így tisztítva nem megy össze, amelyik összemegy az nem volt eléggé meggyúrva.

Az megtörténhet viszont, hogy kicsit kimegy a formájából. Ez egy-két centit jelent plusz-mínusz itt-ott, mert a gyúrás során a legkisebb egyenetlenség az anyagvastagságban azt eredményezi, hogy nem egyenlő mértékben tömörödik a gyapjú. Ezt készítés közben úgy ellensúlyozzuk, hogy a gyúrás során többször, és utána is még nedvesen jó erősen kihúzkodjuk, formára igazítjuk az anyagot, elkészülte után pedig vízszintesen kiterítve, az üreges tárgyakat kitömve szárítjuk. Kicsit úgy viselkedik, mint a bőr, úgy marad, ahogy megszáradt. Ezt minden mosás után ugyanígy el kell végezni, hogy megőrizzük a darab eredeti formáját. 

A másik fontos dolog a mosással kapcsolatban: bár a festett gyapjút alapos fixálásnak vetjük alá, mint minden festett dolog, ha vizes lesz, előfordulhat, hogy a gyapjú valamennyire ereszti a színét. Esetleg egy élénkebb színes rész megfoghatja a mellette lévő világosabb részt, különösen, ha a víz eközben valamilyen irányba folyik a nemezben. Ezt megelőzendő, mosás után a nemezt érdemes kicentrifugázni, vagy ha ez nem megoldható, törölközőben alaposan kicsavarni, kinyomkodni, hogy minél kevesebb víz maradjon benne, és vízszintesen szárítani.


Az oldalon látható munkák saját tervezésű alkotások, szerzői jogi védelem alá tartoznak!